Sunday, July 17, 2011

SUGAR GLIDER-ADAKAH PILIHAN TERBAIK HAIWAN KESAYANGAN ANDA?

SUGAR GLIDER SEBAGAI HAIWAN KESAYANGAN 

SUGAR GLIDER HAIWAN YANG AMAT MANJA DAN BOLEH DIJADIKAN TEMAN HIBUR DIDALAM KELUARGA ANDA. NAMUM PERLU DIPERTIMBANGKAN APA YANG TERBAIK BAGI HAIWAN INI DAN DIRI ANDA. TERDAPAT BANYAK PERKARA YANG BAIK DAN BURUK BOLEH BERLAKU. INI KERANA TERLALU BANYAK KALI OWNER YANG BARU TERBURU-BURU UNTUK MEMBELI SG INI TANPA MEMIKIR DAN MELIHAT PELBAGAI FAKTOR. ADA JUGA HANYA MEMERLIHARA TANPA MENGAMBIL TAHU TENTANG KESIHATAN , MAKANAN DAN INI BOLEH MEMYEBABKAN SG AKAN SAKIT , STRESS DAN MATI .

SEBELUM ANDA MEMILIH UNTUK MENGAMBIL SG SEBAGAI HAIWAN KESAYANGAN ANDA?
SILA PERTIMBANGKAN HAL BERIKUT:

UNDANG-UNDANG
DI NEGARA-NEGARA LUAR SEPERTI AUSTRALIA DAN AMERIKA SYARIKAT MEMELIHARA SG PERLU MENGAMBIL LESAN UNTUK DIJADIKAN HAIWAN KESAYANGAN TETAPI DI MALAYSIA BELUM LAGI DIWAJIB KAN MENGAMBIL LESAN BAGI MEMERLIHARAN SG .

KOS SG
KOS BAGI MEMERLIHARA SG AMAT MAHAL . SEEKOR SG MENGIKUT HARGA KINI ANTARA RM 250 – RM 400 . INI TIDAK TERMASUK KEPERLUAN ASAS SEPERTI SANGKAR , MAINAN, SUPPLEMENT SG DAN SEBAGAINYA. MEMERLIHARA SG PERLU PENGORBANAN DARI SEGI KEWANGAN , MASA , IA SEPERTI MEMERLIHARA HAIWAN EKSOTIK YANG LAIN.

JANGKA KEHIDUPAN SG
SG BIASA BOLEH HIDUP DIANTARA 7 – 15 TAHUN BERGANTUNG KEPADA PESEKITARAN DAN POLA PERMAKANAN SG ITU. PERLU DIBERIKAN PERMAKANAN YANG SIHAT SEPERTI BUAH DAN SAYUR YANG SEGAR SETIAP KALI DIBERI MAKAN . SG NI HAIWAN YANG PEMBERSIH INI HARUSLAH KITA SENTIASA MEMBERSIHKAN SANGKAR SG . SG ADALAH HAIWAN YANG BERSOSIAL ATAU HIDUP BERKUMPULAN . JIKA MEMERLIHARA SEEKOR SG HARUSLAH KITA MELUANGKAN MASA ANTARA 1 -3 JAM SEHARI SETIAP MALAM AGAR TIDAK MEMBERI SG INI MENJADI STRES DAN KESUYIAN YANG BOLEH MEMYEBABKAN SG INI SAKIT DAN MATI.

ALAHAN
SG ADALAH HAIWAN YANG BERBULU, OLEH ITU JIKA ADA DIKALANGAN KELUARGA ANDA PADA HAIWAN YANG BERBULU MAKA SG BUKAN LAH HAIWAN KESAYANGAN YANG TERBAIK UNTUK ANDA. BAGI SETENGAH ORANG YANG MEMPUNYAI KULIT SENSITIF , INI AKAN MEMYEBABKAN KULIT ANDA MENJADI GATAL DAN RUAM.

ANAK-ANAK
SUGAR GLIDER ADALAH HAIWAN KESAYANGAN TERBAIK UNTUK GOLONGAN DEWASA. NAMUM BAGI KANAK-KANAK PERLU ADA PENGAWASAN DARI KELUARGA BAGI MENGURUSKAN SG DAN TIDAK SESUAI UNTUK KANAK-KANAK YANG BAWAH UMUR KERANA SG MEMERLUKAN PENGAJAAN YANG RAPI .

BAU
BIASANYA SG JANTAN AKAN MENGELUARKAN BAU MELALUI KELENJAR DI DAHI DAN DADA SG. SUGAR GLIDER JANTAN AKAN MENANDA KAWASAN BAGI MEMASTIKAN JAJAHANNYA. PEMBERSIHAN SANGKAR JUGA MEMBAWA FAKTOR BAU . JIKA SANGKAR YANG TIDAK BERSIH , AKAN MENIMBULKAN BAU DARIPADA MAKANAN SG SENDIRI

HAIWAIN LAIN
DI ALAM LIAR , SG BANYAK HAIWAN PEMANGSA YANG BOLEH MEMBERI ANCAMAN KEPADANYA. JANGAN SESEKALI MENYATUKAN SATU KANDANG SG BERSAMA HAIWAN LAIN INI BAHAYA UNTUKNYA. PADA AMNYA HAIWAN SEPERTI ANJING DAN KUCING TIDAK AMBIL PEDULI TENTANG KEHADIRAN SG TETAPI KADANG HANYA MENUNGGU KESEMPATAN BAGI MEMBERIKAN ANCAMAN UNTUK SG . BIARLAH SG ANDA MEMPUNYAI KANDANG SENDIRI DAN SELAMAT.

No comments:

Post a Comment